討論專區
熱門話題

御藥堂-蟲草蔘雪清潤湯

發表回覆

御藥堂-蟲草蔘雪清潤湯

 
頭像
味之蓮
 
文章: 6
註冊: 2008年 6月 10日, 12:36
御藥堂-蟲草蔘雪清潤湯 發表於 2009年 5月 15日, 17:54
把健康給予身邊人

「老吾老與及人之老」是很值得發陽光大。有次探訪見個婆婆悶悶不樂,於是主動去同佢傾吓計。張婆婆話:「唉,我有老人病,D仔囡都好擔心,搞到我好緊張。」老人家新陳代謝慢,器官功能減弱,比較容易患上老人病。所以我建議咗佢D仔囡買「御藥堂的全破壁純靈芝孢子」畀張婆婆食。

「御藥堂全破壁純靈芝孢子」的靈芝孢子能夠強化機能,對改善老人家的身體質素十分有效。冇耐,張婆婆寄信畀我話:「多謝你米雪,叫我D仔囡買『御藥堂全破壁純靈芝孢子』,食咗「御藥堂全破壁純靈芝孢子」之後,感覺身體好咗,精神好好,個人又開朗咗。我仲同我D朋友講,叫佢地D仔囡都買D「御藥堂全破壁純靈芝孢子」畀父母食,孝順父母嘛。」我之後用米醫師的名回信畀佢,提醒老人家服用「御藥堂全破壁純靈芝孢子」一定要循序漸進,由最初食一粒開始,等身體調節慣咗,再視乎需要調節「御藥堂全破壁純靈芝孢子」份量。錢要用得其所,我米醫師認為買健康畀關心咗人最實際。

圖檔
御藥堂-蟲草蔘雪清潤湯
配料: 香葛、紅棗、玉竹、黨蔘、雪耳、花旗蔘、4粒冬蟲夏草Cs-4膠囊
主治: 適用於口舌乾燥、口腔潰瘍之人士。
製法: 先將瘦肉洗淨,放入滾水中煮大約5分鐘。之後再次洗淨,瀝乾水份。然後將所有藥材加上瘦肉入鍋同煮,文火煮3小時。最後把膠囊中蟲草粉混入湯碗中,調味即可。(3至4人份量)
發表回覆

回到 御藥堂湯水介紹